lauantai 9. joulukuuta 2017

Parhaat gluteenittomat piparit ilman siirappia

Parhaat gluteenittomat piparit - nutsforwellness


Paras gluteeniton piparitaikina - Nuts for wellness


En ole moneen vuoteen leiponut pipareita, koska siskoni tai joku muu on hoitanut aina sen osuuden. Tänä vuonna joulua vietetään meidän kotona, joten on pitkästä aikaa minun vuoroni hoitaa piparien valmistus. Onneksi sain siskoltani hänen hyväksi todetun piparireseptin johon tein vain pieniä muutoksia. Kaikki kunnia tästä reseptistä kuuluu siis siskolleni :)

Tänä jouluna minä olen ainut gluteeniton ihminen, joten halusin, että piparit maistuvat mahdollisimman "normaaleille". Usein gluteenittomat piparit murenevat jo pelkästä katseesta ja makukin on omaan makuuni liian tattarinen vaikka tattarista pidänkin yleensä. Tällä reseptillä lopputulos ylitti kaikki odotukseni ja reseptin voi laittaa suorilta jakoon teillekin. Olin varautunut että joudun ainakin pari-kolme satsia tekemään jotta hyvä rakenne ja maku löytyy. 


Gluteenittomat reseptit - piparitaikina - nutsforwellness


Reseptissä on käytetty tapiokatärkkelystä joka on luonnollisesti gluteeniton cassavakasvin juuresta valmistettu tärkkelys. Tapiokatärkkelys on kaikista tärkkelyksistä vähiten prosessoitu joka tuo rapeaa rakennetta sekä sitkoa gluteenittomiin leivonnaisiin. Sillä voi myös korvata kananmunan. Minulle tämä oli ihan uusi tuttavuus, mutta toimi erittäin hyvin ainakin tässä piparitaikinassa perunajauhojen tilalta. Ainakin Foodinilla on luomu tapiokatärkkelystä jota saa luontaistuotekaupoista.

Mielestäni yleisesti pipariohjeissa on ihan liian vähän mausteita. Varsinkin kun ottaa huomioon, että pipareita leivotaan kerran vuodessa jolloin mausteetkin usein ovat hyvää vuosikertaa. Tässä reseptissä mausteita siis on enemmän ja varmasti siitä syystä nämä myös ovat niin hyviä. Suosittelen tietysti käyttämään luomu mausteita mahdollisuuksien mukaan. Jos olet epäileväinen niin voit laittaa ensin vähemmän ja maistella taikinaa siinä vaiheessa kun se on vielä voi-sokeri-mausteseoksena. Jauhojen lisäämisen jälkeen mausteita ei enää kannata lisäillä. Tavanomaisiin pipareihin verrattuna näihin ei myöskään tule lainkaan siirappia, vaan korvasin sen intiaanisokerilla. 


Parhaat gluteenittomat piparit ilman siirappia
n. 5 pellillistä

125g luomu voita tai gheetä
2 dl intiaani- tai kookossokeria
1,5 tl inkiväärimaustetta
4 tl ceylonin kanelia
1,5 tl neilikkaa
0,5 tl maustepippuria
1 tl kardemummaa
ripaus raffinoimatonta merisuolaa

1 luomu kananmuna

1 tl soodaa (alumiinitonta)
1 tl psylliumia
0,5dl luomu mantelijauhoa
2 dl tattarijauhoa
1 dl luomu täysjyväriisijauhoa
1,5 dl tapiokatärkkelystä (tai n.1 dl perunajauhoja)

+kaulimiseen riisijauhoja


1. Sulata voi, sokeri ja mausteet kattilassa liedellä. Sekoittele miedolla lämmöllä kunnes seos on tasaista. Tarkista maku mausteiden osalta. Seos maistuu makeammalta kuin valmiit piparit. Siirrä kattila sivuun jäähtymään.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jäähtyneeseen voi-sokerireokseen kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Lisää kuiva-aineseosta vähitellen. Sekoita tasaiseksi palloksi. Laita taikinapallo kelmuun käärittynä jääkaappiin tekeytymään vuorokaudeksi.

3. Ota taikinasta kolmasosa ja siirrä loput takaisin jääkaappiin. Jauhota leivonta-alusta ja kaulin esimerkiksi riisijauhoilla jotta taikina ei tartu kiinni. Mieluummin vähän liikaa jauhoja alustalla kuin liian vähän. Voit pyyhkäistä ylimääriset jauhot piparin pohjasta pellille siirron yhteydessä pullasudilla. Siirrä muoteista ylijäänyt taikina pallona jääkaappiin ja ota uusi jääkaapista.

4. Paista piparit 200 asteessa 5-8 minuuttia.


Gluteenittomat piparit ilman siirappia - nuts for wellness


Helppo gluteeniton piparkakkutaikina - nutsforwellness


Ihanaa viikonloppua 💛


-Anna-Riikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti