sunnuntai 13. elokuuta 2017

Aamun ihanuus: Helpot ja terveelliset aamiaismuffinit


Olen aamuihminen. Tykkään herätä aikaisin ja viettää rauhallisen aamun, jolloin selailen uutisia ja syön aamupalan ilman kiirettä. Tällä tavoin koen aina saavani hyvän startin päivään ja aloitan työpäivät hyvillämielin. Jos kuitenkin käy niin, että olen sortunut torkuttelemaan viimeiseen asti ja aamusta tulee kiireinen, huomaan heti päivän lähtevän käyntiin ihan eri tavalla. Stressitasot nousevat ja kiireessä kaikki tuntuu menevän vaikeimman kautta. Ja juuri sinä päivänä myös bussi on myöhässä tai hajoaa matkalle.

Aamut voivat olla hyvinkin stressaavia, jos aamuista puuttuu suunnitelmallisuus. Kiire ja hukassa olevat tavarat eivät välttämättä aloita päivää parhaalla mahdollisella tavalla. Siihen yhdistyy usein myös aamuapalan väliin jättö, jolloin ei varmasti ole terävimmillään aamupäivän tunteina. Huonosti alkanut aamu saattaa vaikuttaa pitkälle päivään.

Tässä muutamia vinkkejä helpompiin aamuihin:


1. Mene ajoissa nukkumaan
Vähennä illan television katselua tai puhelimen selailua. Päätä aika, jonka jälkeen et enää käytä elektroniikkalaitteita. Tämän pitäisi mielellään olla vähintään tunti ennen nukkumaanmenoa.

2. Kirjaa seuraavan päivän tärkeimmät tehtävät paperille
Kun kirjoitat seuraavan päivän tärkeimmät tehtävät ylös, et luultavasti vatvo niitä mielessäsi nukkumaan mennessäsi.

3. Laita seuraavan päivän vaatteet valmiiksi esille
Pidä myös lompakkoa ja avaimia (tai muuta mikä useimmiten on hukassa) aina samassa paikassa niin et joudu etsimään niitä aamulla.

4. Torkutus
Vaikka aamulla ne muutamatkin torkutusminuutit tuntuvat kultaakin arvokkaammilta, saat sujuvamman aamun kun nouset heti ylös. Tähän auttaa esimerkiksi herätyskellon/kännykän asettaminen käden ulottumattomiin, jolloin sinun on pakko nousta ylös. Näin vältyt liialta kiireeltä ja myöhästymisiltä.

 5. Herää 15 minuuttia aikaisemmin kuin yleensä
Saat pehmeämmän ja rauhallisemman startin päivään. Tiedän, kuulostaa pahalta, olen juuri kehottanut sinua luopumaan torkutuksesta ja heräämään sen sijaan aikaisemmin. Mutta suosittelen kokeilemaan!

6. Juo vettä
Veden juominen ennen aamupalaa on hyvä tapa herätellä elimistöä.

7. Aamupala
Mielestäni aamupala on päivän paras ja tärkein ateria. Syö ravitseva aamupala jonka avulla jaksat helposti lounaaseen asti. Terveelliset valinnat aamupalalla myös lisäävät todennäköisyyttä parempiin valintoihin myös iltapäivällä. Tiedän, että kaikille ei maistu aamupala heti herättyään. Silloin hyvä vaihtoehto on tehdä aamupala mukaan, jonka voi syödä vaikka työpaikalle päästyä. Tämmöisiä voisivat olla esimerkiksi erilaiset smoothiet, tuorepuurot tai terveelliset aamupalamuffinit (ohje alla), joita on helppo valmistaa etukäteen ja ottaa mukaan.

8. Liiku
Pieni kävelylenkki ulkona ennen työpäivää antaa happea aivoille, etenkin jos kuljet töissä autolla. Koiran omistajille tämä on tietysti rutiinia :) Jos mahdollista, kulje työmatkat pyörällä varsinkin tähän aikaan vuodesta.



En minäkään näissä aina onnistu, mutta yritän parhaani. Kaikille ei myöskään sovi samat asiat. Mieti omaan elämäntilanteeseesi sopivimmat aamurutiinit. Kokeile. Jos jokin ei toimi, kokeile jotain muuta. Jos taas toimii, muodosta siitä joka-aamuinen rutiini. Ehkä sinulla on jo käytössäsi toimivat aamurutiinit. Mikä on toiminut sinulla?



terveelliset reseptit - gluteenittomat aamiaismuffinit



Alla on vielä terveellinen aamiaismuffini ohje, joita on helppo valmistaa etukäteen eikä aamulla tuhraannu aikaa keittiössä. Voit joko leipoa näitä edellisenä iltana, tai pakastaa ja ottaa edellisenä iltana haluamasi määrän jääkaappiin sulamaan aamua varten. Nämä sopivat niin mukaan otettaviksi, kuin rauhallisesti kotona aamiaispöydässä nautittaviksi.

Monissa aamiaismuffiniohjeissa on käytetty paljon sokeria, joka saa minut monesti ihmettelemään miten ne eroavat tavallisesta muffinista. Ainakin itse ajattelisin aamupalamuffinin olevan terveellisempi kuin tavallinen muffini. Nämä aamupalamuffinit on valmistettu tällä ajatuksella, eikä näihin ole lisätty lainkaan sokeria.
En yleisestiottaen ole proteiinijauheiden suurkuluttaja, mutta käytän niitä välillä välipaloihin. Tämä kyseinen proteiinijauhe on mielestäni erinomainen tähän tarkoitukseen, sen sisältämien siementen ja pähkinöiden vuoksi.


helpot ja terveelliset aamiaismuffinit






Helpot ja terveelliset mustikkamuffinit (gluteeniton ja sokeriton)

9kpl

2 kypsää banaania
2 munaa
1 dl mantelimaitoa
2,5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2,5 dl voimaruoka 360 proteiinijauhe vanilja
1 rkl ceylonin kanelia
1 tl kardemummaa
2 dl tuoreita pensasmustikoita (tai tavallisia)


1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuori ja muussaa banaanit haarukalla kulhossa.

2. Lisää joukkoon kananmunat ja sekoita tasaiseksi.

3. Kaada mukaan mantelimaito ja loput aineet paitsi mustikat. Sekoita lusikalla aineet sekaisin.

4. Lisää viimeisenä mustikat ja sekoita vain kevyesti.

5. Päällystä muffinipellin kolot leivinpaperilla tai käytä muffinivuokia. Annostele taikina kahden lusikan avulla vuokiin. Paista noin 20-25 minuuttia.




terveelliset gluteenittomat mustikkamuffinit




Stressittömiä aamuja 💛



- Anna-Riikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viljaton ja maidoton pannukakku

Viimeisen parin viikon sisällä meillä on syöty pannukakkua varmaan enemmän kuin moniin vuosiin yhteensä. Tämä siitä syystä, että tähtä...