perjantai 21. heinäkuuta 2017

Rapeat falafelit uunissa, onko mahdollista?


Olen jo viikon verran haaveillut falafeleista, mutta hammasoperaation vuoksi olen joutunut odottelemaan. Nyt päätin kuitenkin ryhtyä tuumasta toimeen, koska viljelypalstamme yrteille täytyi tehdä sadonkorjuu ennen lomalle lähtöämme. Sieltä oli tulossa paljon juurikin korianteria ja persiljaa, jotka ovat hyvin merkittävä osa falafeltaikinaa. Loput sadosta pakastimme ja nyt on ainakin syksy, jos ei osa talvestakin turvattu lempiyrttien osalta. Kasvisruoista falafelit ja tsatsiki menevät kyllä ihan kärkikahinoihin omissa suosikeissani. Kun eilen sain taas maistaa ensimmäiset ihanat päältä rapeat ja sisältä pehmeät falafelit niin mietin vain mielessäni miksi en tee näitä useammin, esimerkiksi joka päivä.



vegaaniset reseptit - rapeat falafelit uunissa



 Jokainen kunnon falafeleja syönyt tietää, että paras lopputulos tulee uppopaistamalla. Tällöin falafeleista tulee ihanan rapeakuorisia ja sisus jää meheväksi. Itselläni ei ole friteerauskeitintä, enkä oikein jaksa hellan vieressä notkua paistamassa. Täytyi siis keksiä muita keinoja rapeuden saavuttamiseksi. Ja vastaus kysymykseen, onko mahdollista saada rapeita falafeleja uunissa on KYLLÄ VAIN! Eikä se ole edes vaikeaa.



 terveelliset reseptit - vegaaniset ja gluteenittomat falafelit


Salaisuus piilee siinä, että falafelit pyöritellään maustetussa öljyssä ennen uuniin laittoa ja päälle ripotellaan vielä seesaminsiemeniä. Lopputulos on erinomaisen rapea ja voit tehdä esimerkiksi tsatsikin odotellessa. Kastike onkin hyvin tärkeä osa tätä ruokaa, joten muista varmistaa että sitä on riittävästi 😋


Rapeat falafelit uunissa (Gluteeniton,Vegaaninen)
2 tlk kikherneitä valutettuna
4 valkosipulin kynttä
(1 pieni sipuli)
1 ruukku tuoretta korianteria
1/2 ruukkua tuoretta persiljaa
3-4 rkl tahinia
puolikkaan sitruunan mehu
2rkl oliiviöljyä
(0,5 dl seesaminsiemeniä)
4rkl kikhernejauhoja
1,5 rkl juustokuminaa
1rkl paprikajauhetta
suolaa
mustapippuria

Viimeistelyyn:
1/2 dl oliiviöljyä
1tl paprikajauhetta
1tl juustokuminaa
ripaus suolaa


1. Murskaa kikherneet joko käsin tai esimerkiksi sauvasekoittimella. Älä kuitenkaan murskaa massaa täysin soseeksi, vaan jätä taikina vähän rouheiseksi.

2. Hienonna yrtit, sipuli ja valkosipuli ja lisää ne mukaan.

3. Purista joukkoon sitruunan mehu ja lisää sen jälkeen oliiviöljy, mausteet, tahini sekä jauhot ja sekoita.
4. Pyörittele massasta palloja tai pieniä kiekkoja ja aseta ne leivinpaperilla päällystetylle pellille.

5.Kun olet saanut kaikki valmiiksi valmista öljy-mausteseos ja pyöräytä falafeli yksi kerrallaan seoksessa.

6. Viimeistele pallot seesaminsiemenillä ja paista 215 asteessa noin 30-40 minuuttia.



Vinkki! Kokeile bataattifalafeleja. Lisää taikinaan vain paahdettua bataattia muussattuna ja lisää hieman suolan määrää.





- Anna-Riikka


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viljaton ja maidoton pannukakku

Viimeisen parin viikon sisällä meillä on syöty pannukakkua varmaan enemmän kuin moniin vuosiin yhteensä. Tämä siitä syystä, että tähtä...